Evdeki Rutubet Kokusu Nasıl Yok Edilir? 17EKİ
Evdeki Rutubet Kokusu Nasıl Yok Edilir?

Rutubet olayı evlerde istenmeyen bir durumdur. Çünkü rutubet kötü görüntüsünün yanı sıra hem insan sağlığına zarar verirken bir yandan da eşyaların ömrünü kısaltmaktadır. Bu nedenden dolayı rutubet evler ve kişiler için oldukça zararlıdır. Evdeki rutubet durumu birçok hastalığı da beraberinde getirmektedir.
Diğer hastalıkları ve romatizma bunların başında gelen sağlık sorunları olmaktadır. Sağlık sorunlarının yanı sıra evde oluşan rutubet durumu eşyaların da çürümesine neden olur. Eşyalar rutubetten dolayı küflenir, çürür ve artık kullanılamaz duruma gelirler. Bu gibi durumların yaşanmaması adına evdeki rutubetten kurtulmak üzere önlemler alınmalıdır. Aksi takdir de istenmeyen pek çok sorunda oluşacaktır.

Evin İçinde Rutubet Nasıl Ortaya Çıkar?

Rutubet halk arasında nem olarak da bilinmektedir. Rutubet durumunun ortaya çıkması için pek çok sebep bulunmaktadır. Ev içerisinde bulunan insan, bitki veya hayvanların solunumları ve terlemeleri sonucunda ortaya çıkan su buharları da rutubeti ortaya çıkarır. Her evde bu solunum ve terleme olayı meydana geleceği için yapılması gereken durumlarda bulunmaktadır. Eğer evde iyi bir yalıtım durumu söz konusu değil ise rutubet de sıklıkla meydana gelecektir.

Yani yazın çok sıcak olan havanın ev içerisine girerek terlemeyi arttırması, kışın çok soğuk olan havanın yine tekrar ev içerisine girerek sıcak hava ile temasından dolayı yoğunlaşması buna örnek olarak verilebilir. Yani evlerde hava geçişini önleyici bir yanıtın söz konusu olmadığından dolayı rutubet durumunda oluşmaktadır.

 

Evin İçindeki Rutubet Nasıl Önlenir?

evin-icindeki-rutubet-nasil-onlenir

Ev içerisindeki meydana gelen ısı farkları da bu rutubet oluşumunu beraberinde getirmektedir. Özellikle sobalı evlerde bu durum daha sıklıkla gözlemlenmektedir. Sobalı evlerde genellikle soba bir odada yandığından dolayı tek oda sıcak olurken diğer odalar soğuk olmaktadır. Yani odalar arasında ısı farkı durumu yaşanmaktadır.

Sobanın yanında odada ısı yüksek olduğu için genellikle nem durumu görünmez iken diğer ısınmayan yani soğuk kalan odalar soğuk ısı durumundan dolayı nemlenir. Sürekli nemli kalması da odanın rutubet durumunu oluşturur. 

Evdeki Rutubet Nasıl Gider?

rutubet-kokusu-nasil-gider

Evler yapılırken pencerelerde gözde fark edilmeyecek ufak boşluklar kalabilir. Bu boşluklar fark edilip düzgün bir şekilde kapatılırsa rutubet durumunun önüne geçilebilir. Fakat kalan boşluklar iyi bir malzemeyle kapatılmaz ya da gözden kaçan durumlar yaşanır ise boşluklardan içeri su sızıntı durumu yaşanabilir. Bu su sızıntısı zaman içerisinde cam kenarlarında boşlukların olduğu yerlerde küf durumu meydana getirir. Sizlerde evinizde dışarıda soğuk hava olduğunda camlarınızda buğulanma gözlüyorsanız cam kenarlarınızda boşlukların kaldığı söylenebilir. Eğer bu boşluklara karşılık annemden almazsanız cam kenarlarında küflenme durumu yaşama ihtimaliniz de oldukça yüksek olacaktır. 

Ülkemizin iç kısımlarından nem olayı çok fazla görülmezken özellikle Karadeniz kıyıları başta olmak üzere İstanbul ve Akdeniz kıyılarında oldukça önemlidir. Bu nemli bölgelerde rutubet olayı yaşama ihtimali de daha yüksek olmaktadır. Rutubet önleyici önlemler alırken yaşadığınız yeri de göz önünde bulundurmanız gereklidir. 

Rutubeti Önlemek İçin Havalandırma Nasıl Yapılmalı?

Evinizde Rutubet Var Mı Nasıl Anlarsınız?

Rutubet durumu ile daha önce karşılaşmamış iseniz belki bu durumu tanımak da zorlanabilirsiniz. Rutubet durumu kendini oldukça belirgin bir takım durumlar ile belli eder. Evinizde rutubet olup olmadığını şu şekilde anlayabilirsiniz: 

  1. Rutubet oldukça koku yapan bir durumdur. Yani evinizde bu sohbet oluştuğunu ilk başta aldığınız kokudan anlayabilirsiniz. Rutubetli olan odaya girdiğinizde burnunuza keskin ve acıyı çalan bir koku gelecektir.
  2. Rutubetli olan duvar görsel olarak da kendini belli eder. Rutubetin olduğu yerlerde küflenme durumu yaşanır. Bu küflenme durumu ilk önce yeşil bir tabaka halinde iken rutubetin artması ile siyah pis bir görüntü alır.
  3. Rutubetin olduğu duvardaki boya ilk önce kabarır daha sonra kabaran yerler dökülmeye başlar. Yani duvarın bütün boyası dökülerek en son altındaki sıva kalır.
  4. Yağmur yağdığında rutubetli olan duvar su çekeceği için duvara ellediğinizde ıslak olduğunu görürsünüz.
  5. Rutubetli olan duvar sadece yağmurlu havalarda değil normal günlerde de su çektiğinden dolayı daha soğuk olacaktır.
  6. Rutubetli olan pencere kenarlarında küflenme oluşacağı için siyah ve pis bir görüntü meydana gelir.

Evdeki Rutubeti Engellemenin 7 Doğal ve Kolay Yolu

Rutubet durumu hem evdeki eşyalar da maddi zararlar verecek gibi hem de sağlık sorunlarını beraberinde getirecektir. Bu nedenle rutubetin evlerden uzak tutulması gerekir. Rutubet durumu özellikle yaşadığınız bölgeye bağlı olarak da yaşanıyor olabilir. Bu durumları göz önüne alarak rutubeti önlemek için bir takım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlere başvurarak rutubet durumundan kurtulabilirsiniz. Aksi takdir de rutubet ile yaşayarak hem kendi sağlığınıza hem de eşyalara zarar verirsiniz. Evlerde rutubet durumu yaşanmaması için alınması gereken önlemler şu şekilde olmaktadır: 

  1. Havasız kalan evde rutubet durumu her zaman daha fazla olacaktır. Her gün evlerin havalandırması gereklidir. Bu durumu ihmal ettiğiniz müddetçe rutubet durumu yaşama ihtimali de oluşmaktadır. Özellikle geceleri evlerde daha sık bulunma durumu olduğundan dolayı sabah eğer çalışıyorsanız işe gitmeden öncemuhakkak evinizi havalandırın. Siz gün içerisinde evinizde olmasanız dahi evcil hayvanınız ya da çiçeğiniz bile solunum yapacağından dolayı bir nem durumu meydana gelecektir.Bu durumlar göz önüne alınarak evlerinizi her mevsim her gün olmak üzere havalandırmayı unutmayınız. 
  2. Özellikle kış aylarında da havanın yağışlı olması ve soğuklardan dolayı pek çok kişi yıkadığı çamaşırları ev içerisinde kurutmaktadır. Fakat bu durum evin içerisinde rutubet oluşumunu çok yüksek bir oranda artırmaktadır. Ev içerisinde kuruması için serdiğiniz çamaşırlar kurmak için dışarı bir su buharı salacaktır. Bu su bu arada nem olarak evin içerisinde kalacak özellikle duvarlara teması ile rutubet durumu meydana gelecektir. Sizlerde çok zorda kalmadığınız müddetçe çamaşırlarınızı hem yaz hem de kış aylarında evin dışında kurutmaya özen gösteriniz. Eğer çamaşırları ev içerisinde kurutma gibi bir zorunluluk da kaldıysanız da evdeki pencereleri açarak evi havalandırmayı ihmal etmeyin. Evi havalandırdığınız zaman çamaşırlardan çıkan su buharı dışarı çıkacaktır.
  3. Evinizde çok sayıda bitki bakmaktan kaçının. Eve içerisinde bulunan bitkiler aynı biz insanlar gibi solunum yapmaktadır. Yaptıkları solunum Sonucu dışarı su buharı veren bitkiler oda içerisindeki nem durumunu arttıracaktır. Evdeki oda içerisinde artan nem durumu da duvarlarda rutubet oluşturma olasılığını yükseltecektir. Bu durumlardan kaçınmak için ev içerisinde makul sayıda bitki yetiştirmek en doğrusu olacaktır.
  4. Evlerin yalıtımlı olması rutubet açısından oldukça önemlidir. Eğer evinizde yalıtım olmadığı takdir de hem yaz hem de kış aylarında dışarıdaki havanın içeri girmesi daha kolay olacaktır. Bu hava değişimleri de ev içerisinde nem oranını arttıracaktır. Aynı şekilde yalıtım olmadığında özellikle yağışlı havalarda duvarların su çekmesi de artacaktır. Su çeken duvarlardaki günden miktarı artarken duvarlarda da rutubet oluşmaya başlar. Evlerinize eski ya da yeni olduğu farketmeksizin evlerinize yalıtım yaptırmayı unutmayın.
  5. Özellikle nemli bölgelerde yaşayanların dikkat etmesi gereken hususlardan bir tanesi de evlerinize boyarken seçtiğiniz boyalar olacaktır. Anti küf içeren boyalar ile evinizi boyamanızı tavsiye ediyoruz. Bu boyalar duvarlarda nem tutmasını önlerken rutubet oluşumu da en alt seviyelere inmektedir. Diğer normal boyalar ile öyle büyük fiyat farkları olmayan bu boyaları tercih ederek hem sağlığınız hem de eşyalarınız için iyi bir adım atabilirsiniz.
  6. Eğer evinizde pek çok önlem aldığınız halde sürekli nem durumu oluşuyor ise oda içerisindeki nemi alan cihazları kullanabilirsiniz. Bu cihazlar oda içerisindeki fazla nemi alarak rutubet durumunu azaltır ve kuru bir hava olmasını sağlar.
  7. Oda içerisindeki eşyaların sürekli sabit bir şekilde aynı noktada durmasın de rutubet oluşumuna etkili olacaktır. Özellikle büyük dolapların yer değiştirmesi zor olacağı için dolap arkasında kalan duvar rahat bir şekilde hava alış verişi yapamaz ve bu durum dolap arkasında ki duvar da rutubet oluşmasına neden olur. Aynı şekilde evinizde bulunan kanepe, yatak ve masa gibi hareket ettirilmesi kolay olan eşyaları da duvara yapıştırmadan yerlerini ara ara değiştirmeniz faydalı olacaktır.

Rutubet olayı evlerde istenmeyen bir durumdur. Çünkü rutubet kötü görüntüsünün yanı sıra hem insan sağlığına zarar verirken bir yandan da eşyaların ömrünü kısaltmaktadır. Bu nedenden dolayı rutubet evler ve kişiler için oldukça zararlıdır. Evdeki rutubet durumu birçok hastalığı da beraberinde getirmektedir.

Websitemize Hoşgeldiniz

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile rahatlıkla irtibat sağlayabilirsiniz.