Koku ve Rutubet Giderme
Yaşam alanlarımız havasız kaldığında ya da binanın yapısından kaynaklı olarak kötü kokuya maruz kalabilir. Bunların çeşitli nedenleri vardır. Havasızlık, havalandırma yapılmasına olanak bulunmaması gibi etmenler başrol oynar. Bunun dışında oluşan binanın nem ve rutubet alması da buna etmendir. Drenaj kanallarının yanlış açılması, binaların nem ve rutubet altında kalmasına ve içten içe çürümesine neden olabilir.

Koku Giderme Nedir?

Yaşam alanlarımız havasız kaldığında ya da binanın yapısından kaynaklı olarak kötü kokuya maruz kalabilir. Bunların çeşitli nedenleri vardır. Havasızlık, havalandırma yapılmasına olanak bulunmaması gibi etmenler başrol oynar. Bunun dışında oluşan binanın nem ve rutubet alması da buna etmendir. Drenaj kanallarının yanlış açılması, binaların nem ve rutubet altında kalmasına ve içten içe çürümesine neden olabilir.

Bunlar da uzun vadeli işlemler olduğu için yaşam alanlarında geçirilemeyen kokular olarak kalabilir. Binalarda oluşan yemek kokusu, rutubet kokusu, küf olmamasına karşın giderilemeyen bir küf ve havasızlık kokusu yaygın olarak duyulan şikayetle arasındadır. Özellikle nemli ve denizel iklime sahip olan bölgelerde bu tür şikâyetler daha sık karşılaşılan bir durum olmuştur.

Koku giderme nedir ve nasıl yapılır diye sizler de bu konuya ilişkin merak içinde olabilirsiniz. Koku giderme bu sorunların çözümü için kullanılan bir tabirdir. Koku giderme nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, buna ilişkin aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını yazımızda bulabilmeniz mümkün olur.

Koku Giderme Nasıl Yapılır?

Koku giderme işlemi yapılırken, genellikle ilk olarak, ortamı havalandırmak, temizlemek ve ardından parfümler ile kötü kokunun çıkmasını sağlamak her zaman tercih edilebilir yöntemdir. Ancak bu şekilde çıkmayan kokular vardır. Bunlar da cihaz ile sağlanmaktadır. Koku gidermede cihaz yöntemini kullanmak günümüzde sık karşılaşılan ve artık giderek yaygınlaşan bir durum haline gelmiştir. Koku giderme işlemi cihaz ile yapıldığı zaman daha kalıcı ve sağlıklı olmaktadır. Kişinin almış olduğu oksijenin kalitesi artmakta ve mevcut rahatsız edici koku ortadan direkt olarak kalmakta, yok edilmektedir.

Koku Giderme Hangi Cihazlarla Yapılır?

Ortak kullanım alanları ya da bina içlerine sinmiş olan kokular vardır. Bu kokular bazen ne yaparsanız yapıp kalıcı hale gelmiştir. Hal böyle olunca da çıkarmak mümkün görünmez. Böyle durumlarda kötü koku giderme işlemi cihazlar ile yapılır. Bu cihazların en önemli özelliği, ortamın havasını anında değiştirebilme özelliğine sahip olmasıdır.

Havalandırmayı sağlar. Mevcut kokuyu ortamdan uzaklaştırır. Yüksek emilim sayesinde kötü kokuyu hapsederek, hava temizliğini sağlar. Ayrıca eşyalara sinmiş ya da mevcut ortama sinmiş olan her alandan bu kokuyu uzaklaştırması mümkün olur. Kalıcı halde kullanımı, temiz ve ferah havanın kötü kokudan arındırılmış olarak kullanımına olanak sağlayacaktır. Kötü koku gideme işlemi kötü koku giderici cihazlar ile yapılabilir. Bunun için en uygun ve kaliteli hizmeti sağlayan alan ile çalışmanız sizlere avantaj sunacaktır.

Kötü Kokulardan Nasıl Kurtulabilirim?

Kötü kokulardan kurutulabilmek için cihaz yardımı almak uygun bir çalışma olacaktır. Ancak bunun öncesinde yapılması gereken durumlar söz konusudur. Buzdolabı, oda kokusu, koltuk ya da eşyalara sinmiş olan kötü kokular ile durumuna göre savaşmak gerekir. Temizlik, parfüm ya da havalandırma işlemi birincil önceliğiniz olmalıdır. Ancak buna rağmen işleyen kötü kokular var ise, bunlarla da kötü koku giderici cihazlar yardımı ile kurtulmak mümkündür. Bu cihazlar insan gücü ile kötü kokunun emiliminin mümkün olmadığı durumlarda kullanılır unsurlar olacaktır.

Evdeki Kötü Kokular Nasıl Giderilir?

Evdeki kötü kokular, nem alma, kötü koku giderme cihazları ile giderilmektedir. Bu sıklıkla uygulanan ve yaşam alanlarımıza kadar girmiş olan cihazlar kolay kullanımı ile ve uzun ömürlü olması ile bilinir.

Koku Giderme Neden Yapılmalı?

Konutlarda, yaşam alanlarında koku giderme işleminin yapılması yaşam kalitesini artırmaktadır. Soğuk hava deposu ya da gıda sektörü gibi, kokuların birbirine karışmaması gereken alanlarda da koku giderme işleminin yapılması önemlidir. Toplu yaşam alanları ya da ortak kullanım alanı gibi alanlarda hijyeni sağlamak adına koku giderme işleminin yapılması önemlidir. Okul, Üniversiteler, hastaneler, AVM ya da müze gibi ortak kullanım alanlarında sıklıkla koku giderme işlemleri için cihazlardan yararlanılmaktadır. Artık yaşam alanlarımızda da sıklıkla yapılan bir uygulama halini almıştır.

Rutubet Nedir?

Rutubet evin yapısı ile oluşturulan bir sorundur. Karasal iklimlerden ziyade denizel iklimlerde çok sık karşılaşılan bir sorun halindedir. Çünkü sürekli yağış alan ya da sürekli nem alan yaşam alanları, drenaj hattının da yanlış yapılması ile birlikte bunu binaların içinde hapseder. Ev duvarlardan ya da tavandan nem almaya başlar. Alına bu nem bu alanda hapsolur.

Sürekli nemli ortam bunun bina içerisinde kurumasının mümkün olmamasına yol açar. Böylelikle rutubet oluşmuş olur. Duvarların nemli olması, kötü kokular, tavadan su damlaması ya da sürekli nemli olması rutubet alması anlamına gelir. Rutubet uzun süreli olursa, duvarların içerisinde küf oluşmasına ve bunun da zamanla dışarı çıkmasına yol açar İnsan sağlığını tehdit eden bir durumdur.

Rutubetin Sağlığa Zararları Nelerdir?

l Rutubetin insan sağlığına zararları vardır. Astım, bronşit gibi üst solunum yolunu etkileyen enfeksiyonlara neden olur.

l Küf oluşumuna yol açar. Küf de insan sağlığını tehlikeye atan bir durumdur. Öksürüğe, kalıcı kalp rahatsızlıklarına yol açar. Özellikle bebeklerin, çocukların ya da yaşlıların küf soluması, rutubetli ortamda yaşaması oldukça tehlikelidir.

l Romatizmaya yol açar.

l Kişinin bedensel olarak zinde olmasını engeller. Sürekli yorgunluk hali gösterir. Uykuyu alamama ya da sürekli yorgun, uykulu kalmanıza yol açar.

l Uzun müddet rutubetli bir ortamda yaşamak akciğer kanserine yol açabilir.

Rutubet Giderme Nedir?

 

Rutubet giderme işlemi, mevcut rutubet sorununu ortadan kaldırmak anlamına gelir. Rutubetin oluşmasını önlemek için hem bireysel olarak yapılması gereken durumlar vardır. Hem de ev sahibi ya da bina yönetici ile görüşülerek, destek alınarak ortadan kaldırılması gereken problemler söz konusu olur. Rutubet giderme nedir, rutubet nasıl yok edilir merak ediyor iseniz, yazımızdan yararlanabilirsiniz.

Duvarlardaki Rutubet Nasıl Giderilir?

Piyasada rutubeti önlemeye yarayan boyalar satılmaktadır. Küfe dayanıklı tavan boyası ya da rutubet önleyici duvar boyası olmak üzere bu özellikleri barındıran materyaller vardır. Tercih ederken buna uygun ürün kullanmalısınız. Rutubet önleyici bir boya ile boya badana yapmak duvarlardaki rutubeti önlemektedir.

 Temiz ve kalıcı bir boya badananın ardından düzenli olarak hava sirkülasyonunu sağlamak gereklidir. Sürekli olarak her gün ya da gün aşırı yaşam alanlarını havalandırmak gerekir. Çünkü yeryüzünde tek bir su damlası bile yok olmaz. Bir şekilde buhara dönüşür ve duvarlarınızda rutubet olarak kalır. Duş aldığınızda oluşan buhar, yemek pişirdiğinizde, çay demlediğinizde oluşan buhar duvara ya da tavana yapışır. Bunların da içeride kurutulması gereklidir.

Temiz ve kuru bez yardımı ile nemlenen duvarların silinmesi önemlidir. Buharın dışarı çıkabilmesi için camların açılması, odanın havalandırılması önemlidir. Özellikle kış aylarında kaloriferin ya da klimanın açılması, nemin bir şekilde kurutulması önem kazanır.

Rutubet Kurutma Neden Gereklidir?

Rutubet kurutma neden gereklidir diye merak ediyor olabilirsiniz. Rutubet ilk başta oldukça zararsız gibi görünebilir. Ancak sürekli olması küfe neden olur. Küf birçok hastalığın ana kaynağıdır. Duvar içlerinde görünmeyen küfler bir süre sonra siyah küf adını alan ve insan sağlığını tehlikeye atacak bir zararlı etmen olarak ortaya çıkar. Rutubet kurutma, bu hastalıklardan insan sağlığını korumak amaçlı önemini korumaktadır.

Rutubetten Kurtulmak için En Çok Kullanılan 5 Yöntem

Deniz Tuzu

Deniz tuzu yöntemi ile birlikte, rutubetten kurtulmak kolay olmaktadır. Banyo, lavabo ya da mutfakta dekor amaçlı olarak kullanılan deniz tuzu rutubeti çekebilme özelliğine sahip. Ancak sık kullanılmasına karşın pek kalıcı olamıyor. Çünkü rutubeti anında çektiği için hemen eriyor ve düzenli değişmesi gerekiyor. Buna karşın dekor olarak çok fazla kullanılıyor.

Beyaz Sirke

Beyaz sirke temizlikte çok fazla kullanılırken, rutubetten korunmak için de sıklıkla kullanılıyor. Beyaz sirke ile duvarları silmek; duvarlarda rutubet oluşmasını engelliyor. Bu nedenle evi nem alan kişiler sıklıkla beyaz sirke kullanarak temizlik yapıyor.

Kedi kumu

Kedi sahibi olmayan kişiler bile, kedi kumu satın alabiliyor. Çünkü kedi kumunun rutubetten kurtulmak gibi önemli bir işlevi var. Evin belirli noktalarına, banyo, mutfak ya da lavabo gibi çok fazla nem alan bölgeler başta olmak üzere kedi kumu koymak yeterli oluyor. Azıcık bir kedi kumu dahi, yaşam alanında bulunan nemi ve rutubeti çekerek rutubetten kurtulmanızı kolaylaştırıyor.

Karbonat

Bu yöntem hem kolay hem de çok tercih edilen rutubetten kurtulma yöntemlerinden oluyor. Karbonatı bir bezin ya da kesenin içerisine dökerek, evin belirli yerlerine bırakabilirsiniz. Özellikle dolapların içerisinde yer alan kıyafetlerin, baza altında yer alan eşyaların rutubetten küfe dönüşmesini önleyen bir yapısı bulunuyor.

Tabletler

Rutubetten korunmak için belirli tabletler satılıyor. Bu iş biraz kimyasala kaçıyor. Ancak pratik ve direkt al koy yöntemi olduğu için çok zorlayıcı olmuyor. Diğer dört yöntem doğal be kendi imkânlarınız ile yapmanız gereken yöntemler. Ancak bunlarla uğraşmak istemeyenlerin bir diğer tercihi de hazır satılan tabletleri kullanmak oluyor.

Küf Nedir?

Küf canlı olarak ilerleyen, organizmalardır. Yeşil ve siyah renkli olarak iki farklı şekilde karşımıza çıkar. Çok farklı renklerde ve özelliklerde küf bulunur. Ancak yeşil küfler ve siyah küfler, yaşam alanımızda karşılaştığımız ve insan sağlığını tehlikeye sokan canlılardır.

Küfün Sağlığa Zararları Nelerdir?

l Romatizmal rahatsızlıklara yol açabilir.

l Astım, bronşit, hırıltı, geniz akıntısı, geçmeyen öksürükler gibi üst solunum yolunu etkileyen hastalıklara yol açabilir.

l Deri rahatsızlıklarına yol açabilir.

l Kalp hastalıklarına yol açabilir.

l Akciğere bağlı çeşitli enfeksiyonlar ya da kansere yol açabilir.

l Zehirlenmelere yol açar.

Küf Nasıl Giderilir?

Mevcut oluşmuş bir küf giderilmesi için yüzeye uygulama gereklidir. Kuru ve temiz bir bezle küflü alan silinir. Genellikle yaşam alanlarında alçıpan ya da tavanda çok sık karşılaşılır. Duvara inmiş de olabilir. Gördüğünüz an silmeniz önemlidir. Ancak bazen üzerinden zaman geçer ve küf yayılır. Silinse de işe yaramaz. Böyle bir durumda gene kuru bir bezle silinir.

Sonra yüzeye boya uygulaması yapılır. Küften koruyucu boyalar ile uygulama yapmak önemlidir. Küf önleyici tavan boyası ile hem tavanı hem alçıpanı boyayabilirsiniz. Küf önleyici duvar boyası ile duvarları boyayabilirsiniz. Burada mevcut küf hemen ölür. Sonrasında küfe dayanıklı boya kullandığınız için de ileride küf oluşumu otomatik olarak engellenmiş olur.

 

Uzun süre kullanılmayan gıdalar ya da kıyafetler de küflenir. Gıdaların anında atılması ve bulaştığı alanların çamaşır suyu ile temizlenmesi gerekir. Kıyafetlerde ise yüksek derece ile yıkamak ve kıyafeti nemli bırakmadan tam kurutma sağlamak; küften korunmasına yardımcı olacaktır.

Küften Kurtulmak için Kullanılan 5 Yöntem

  1. Kuru bez yardımı ile silmek. Rutubetli alanı ya da nemli alanı sürekli kuru tutmak küf oluşumunu engeller. Küf buna karşın oluşmuş ise, kuru bez ile silmek küften kurtulmanın en erken teşhisidir.
  2. Küften kurtulmak için boya yapmak ve boyanın içindeki maddeler ile küfü öldürmek gereklidir. Yılda bir tavan boyası, alçıpan boyası ile küfün duvarlara inmesini önlemek çok sık yapılan bir uygulamadır.
  3. Evi her gün havalandırmak, hava akışını sağlamak küften kurtulmak ve küf oluşumunu engellemek için bir yöntemdir.
  4. Nemden uzak tutmak için yaşan alanını belirli nem aralığında tutmak ve kuru tutmak bu alanda önemlidir.
  5. Hava temizleyiciler, koku gidericiler ya da nem makinelerini çalıştırarak yaşam alanını belirli bir dengede tutmak, küften kurtulmak için önemlidir.

Websitemize Hoşgeldiniz

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için e-posta, telefon veya iletişim formumuz aracılığı ile rahatlıkla irtibat sağlayabilirsiniz.